top of page

Nettsky (cloud computing)

DLE hjelper til med premisser for konsolidering av datasentre og «transmission»-prosjekter

 

Skydata-spørsmål

Her er bare en liten del av de mange spørsmålene fra potensielle kunder, som er interessert i å flytte sine IT-systemer og applikasjoner til nettskyen, som vi i DLE blir spurt om her og som vi gjerne vil kommentere.

 

- Kan dere fortelle meg hva som er forskjellen mellom SaaS, PaaS og IaaS?

Forskjellene mellom de tre skytjeneste-modellene er som følger:

 • IaaS-skytjenester gir deg muligheten til å designe og sette opp infrastruktur for nettsky som kan kjøre innenfor store deler av spekteret på applikasjoner som er installert på stedet.

 • PaaS-skytjenester inkluderer operativsystem, programvare, mellomvare og støtte, uten et behov for å designe og sette opp IaaS-infrastruktur for nettsky.

 • SaaS-skytjenester levere alternative skybaserte applikasjoner som er lik de applikasjoner som er installert på stedet (f.eks. fra Microsoft Office/Exchange til Office 365).

 

- Hva er forskjellen mellom offentlig, privat og hybrid-nettskyer?

Forskjellene mellom de tre skyene er:

 • Offentlige nettskyer er basert på en standard nettsky-modell der en skytjeneste-leverandør gjør at ressurser (f.eks. servere, applikasjoner og lagring) blir tilgjengelig for allmennheten via internett. Offentlige nettsky-tjenester kan være gratis eller tilbys på en «betal-per-bruk»- modell.

 • Hybrid-nettskyer er en integrert skytjeneste modell utnytte både private og offentlige skyer til å utføre forskjellige funksjoner innenfor samme organisasjon.

 • Private nettskyer er et begrep som brukes for å beskrive en skytjeneste-plattform som iverksettes innenfor en bedrifts brannmur og hovedsakelig av organisasjonens IT-avdeling.

 

 

- Hvordan vil jeg kunne se om det å flytte over til nettsky fungerer bra for oss?

Basert på forretningsfaktorene som driver frem din overgang til nettskyen, så burde det være svært enkelt å avgjøre hva de viktigste suksessfaktorene er:

 • Besparelser innenfor CapEx i løpet av de neste 1-5 årene.

 • Er utnyttelse i forhold til servere bedret?

 • Kansellering av vedlikeholdskontrakter for IT.

 • Raskere produktlanseringer.

 • Reduksjon i antall oppringninger til driftsstøtteavdelingen.

 • Skalerbarhet

 • Fleksibilitet

 • Og mange flere…

 

- Hvordan velger jeg de beste applikasjonene for flytting over til nettskyen?

Dette spørsmålet kan bare besvares ved å analysere dine nåværende IT-systemer og applikasjoner, for å først identifisere de som har lav ressursbruk og lave lagringsbehov. De andre applikasjonene som har høyere ressursbruk og/eller store lagringsbehov vil trenge en mer dyptgående analyse før du flytter dem over til nettskyen.

 

 

- Er det noen begrensninger for hva som kan flyttes til nettskyen?

De eneste begrensninger for hvor mye av lokal IT-infrastruktur og applikasjoner som kan overføres til nettskyen er din budsjettgrense for OpEx-driftsutgifter, som vil være betydelig mye mindre enn ditt nåværende CapEx-budsjett.

 

 

- Når vil jeg kunne se en avkastning på min investering i å bruke nettsky?

Du vil se en avkastning på investeringen din i løpet av det første året, med de største avkastning etter fem år

 

- Vil mine IT-brukere se en forskjell i programytelse, f.eks. langsommere eller raskere responstid?

Ja, det vil de. Alt etter hvilken løsning som implementeres, så burde de se en markert økning i programresponstidene og kundene vil også kunne se en forbedring. Det burde ikke være noen synlig reduksjon i responstidene til applikasjonene.

 

bottom of page